Poradnia dietetyczna
INFOLINIA: tel.: +48 511 077 909, +48 511 077 897 MarMedicam Jaworzno, ul. Nadbrzeżna 12
Poniedziałek - Piątek: 08:00 - 18:00

Poradnia Dietetyczna

Dietetyka to nauka medyczna o żywieniu człowieka, która zajmuje się zasadami żywienia człowieka zdrowego, zasadami żywienia człowieka chorego, oceny stanu odżywienia, oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, zapobiegania chorobom zależnym od żywienia i innymi. Dietetyka dostarcza informacje niezbędne do opracowania zasad zdrowego odżywiania , które w połączeniu z właściwym stylem życia są najskuteczniejszą metodą zapobiegania chorobom cywilizacyjnym.

    Najczęściej wykonywane badania

    • cukrzyca typu I iII,
    • insulinoodporność,
    • nadciśnienie tętnicze,
    • choroba Crohna,
    • zespół jelita drażliwego,
    • choroba nerek,
    • choroba trzustki i wątroby,
    • kandydoza,
    • refluks żołądkowo - jelitowy,
    • dna moczanowa,
    • RZS,
    • AZS,
    • otyłość o nieznanym podłożu,
    • alergie oraz nietolerancje pokarmowe w tym nietolerancja histaminy, laktozy, celiakia,
    • zaburzenia gospodarki cholesterolowej,
    • zaburzeniami endokrynologicznymi (choroby tarczycy, zespół policy stycznych jajników - PCOS, endometrioza).

    Cennik

    • wizyta pierwszorazowa z badanie pomiaru składu ciała metodą BIA – 130 zł
    • przygotowanie jadłospisu – 150 zł

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    • wizyta pierwszorazowa z badanie pomiaru składu ciała metodą BIA – 130 zł
    • przygotowanie jadłospisu – 150 zł

    Lekarze specjaliści

    Bartosz Cichoń, ginekolog Mysłowice

     

    Katarzyna Soczyńska

    dietetyk kliniczny i komplementarny

      

    Dietetyka komplementarna opiera się na indywidualnym, holistycznym podejściu do pacjenta. To współpraca medycyny konwencjonalnej i alternatywnej z akcentem fitoterapii oraz terapii ruchowej.

    Zajmuję się dietoterapią :

    • w zespole metabolicznym,
    • w chorobach autoimmunologicznych,
    • w zaburzeniach hormonalnych,
    • w kompulsywnym objadaniu się,
    • w problemach ze schudnięciem o podłożu idiopatycznym.

     Specjalizuję się we wspomaganiu leczenia chorób dietozależnych, nietolerancji i alergii pokarmowych oraz postów okresowych dopasowanych indywidualnie do aktualnego stanu zdrowia pacjenta. Pierwsze spotkanie jest dokładną analizą stanu odżywienia, wywiadem retrospektrywnym i żywieniowym ,pomiarami składu ciała oraz wstępnymi zaleceniami żywieniowymi.Na pierwsze spotkanie koniecznie należy przynieść minimum dwudniowy dzienniczek żywieniowy oraz aktualne wyniki badań laboratoryjnych (nie starsze niż 5 miesięcy). 

    Podczas wizyty wykonujemy badanie pomiaru składu ciała metodą BIA. Dlatego prosimy aby być:

    • minimum 3h po posiłku,
    • bez rajstop (dotyczy kobiet),
    • z opróżnionym pęcherzem,
    • 3h po dużym wysiłku fizycznym.

     

     

     

      

    Bartosz Cichoń, ginekolog Mysłowice

     

    Emilia Hepa 

    mgr dietetyk 

    Jest absolwentką Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Ukończyłam kierunek dietetyka, dzięki któremu zdobyłam wykształcenie nie tylko w sferze żywieniowej, ale także medycznej. Obecnie pracuję jako dietetyk w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie, gdzie każdego dnia dbam o prawidłową edukację dietetyczną i żywienie pacjentów oraz udzielam indywidualnych porad żywieniowych w MarMedicam w Jaworznie.
    Do moich głównych zadań jako dietetyka należy doprowadzenie do redukcji masy ciała oraz zmiany nawyków żywieniowych u pacjentów, a tym samym zapobieganie rozwojowi wielu dietozależnych chorób. Współpracując z osobami, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe staram się przede wszystkim znaleźć prozdrowotne zachowania, bazować na nich i je utrwalać. Jednocześnie systematycznie wprowadzam odpowiednie zmiany, tak aby uzyskać oczekiwane efekty. Uważam, że w diecie jak i w życiu najważniejsza jest równowaga. Nie ma produktów w 100% złych i w 100% dobrych, a wszystko zależy od ich ilości.
    Układając jadłospis staram się uwzględniać preferencje żywieniowe - nie zmuszam do jedzenia produktów, których dana osoba nie lubi. Bycie na diecie powinno być czymś przyjemnym. Zawsze powtarzam pacjentom, aby okres diety potraktowali jako ciekawe doświadczenie kulinarne, odkrywanie nowych potraw i poznawanie smaków, a rezultatem tego może być zgubienie 5, 10, 15 czy 20 kilogramów! Wiele zależy od nastawienia. Skupiając się na czerpaniu przyjemności z każdego posiłku, efekty przyjdą same.
    Współpraca z dietetykiem jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży i osób, u których pojawiły się choroby takie jak: cukrzyca, nadciśnienie, choroby zapalne jelit, choroby nerek, alergie czy inne. Jeżeli w organizmie pojawia się jakaś zmiana, w wyniku której należy zmodyfikować sposób żywienia, kontakt z dietetykiem może być pomocny, a czasami nawet konieczny, aby prawidłowo wspomagać leczenie, zapobiegać powikłaniom i niedoborom.
    Jeżeli cierpisz na jakieś choroby, chcesz schudnąć, albo po prostu zdrowiej się odżywiać zachęcam do kontaktu.